Friday Nov 10, 2023
Introducere în Biblie 1 | Itinerar Biblic | Episodul 1
INSTRUCȚIUNI PENTRU STUDIUL SCRIPTURII
Sesiunea 1 – Este Biblia importantă? De ce?
Stimați ascultători, bun găsit! Iată-ne la un nou început… al câtelea oare?! Știu că nu toți iubesc schimbarea sau începuturile, de aceea vreau să adaug că acesta nu e orice început, ci suntem la startul unei aventuri extraordinare, care sunt convins că va avea un impact deosebit asupra celor mai mulți dintre dvs.
Oricum, dacă suntem unde suntem (sau ce suntem), este și ca urmare a unei serii de începuturi, și apo de pași, care s-au unit într-un parcurs... Există în toate un prim pas: ca prunci învățând mersul; ca școlari descifrând alfabetul sau calculele; în relații învățând să-i cunoaștem pe ceilalți; în profesie – pentru a deveni pricepuți în ce ne place; în viața de familie practicând iubirea și sujirea; în biserică – pentru a estompa tainele sufletului și ale divinității... Acești pași sunt uneori solemni, marcați și marcanți, așteori sunt simpli, umili, discreți... oricum, sunt întotdeauna necesari, și fără ei nu se poate. Vă amintiți cred cuvintele rostite de astronautul american Neil Armstrong, omul care a pus primul piciorul pe Lună, în 1969: Un pas mic pentru om, un salt uriaș pentru omenire! Orice prim pas poate reprezenta un salt în traseul devenirii și formării noastre, individuale dar și comunitare. Ajungem astfel să ne dăm seama că fără primul pas nu putem descoperi sau acumula lucruri noi, dintre care cele mai multe vor îmbogăţi orizonturile vieţii noastre...
De astăzi încolo, dragi ascultători, vă invităm să ne însoțiți într-o călătorie pentru mulți cu totul deosebită... O călătorie pentru descoperirea de sine, pentru răspunsuri la întrebări fundamentale, de tipul: cine suntem? De unde venim? Încotro ne îndreptăm? O călătorie în ceea ce pe mulți îi sperie, pe alții îi contrariază, pe mulți îi lasă indiferenți, pentru alții este o pată albă... dar pentru care avem busola, harta și manualul care asigură un final fericit: obținerea răspunsurilor, atingerea țintei. Este vorba de Biblie. O călătorie fascinantă prin Biblie vă propunem de-acum încolo, cu etape zilnice, cu staționări, cu un ritm prestabilit dar și cu destul neprevăzut.
Această carte este mai mult decât o capodoperă, mai mult decât un rezultat fantastic și durabil al geniului uman – este un univers în sine, a cărui explorare continuă de aproape două milenii şi care ne va solicita și nouă atenție, interes, perseverență, dar ne va și răsplăti cu descoperiri încântătoare – care au de-a face cu trecutul, cu prezentul și mai cu seamă cu viitorul, pe care ni-l asigură. Da, vom descoperi personaje, locuri, evenimente, care sunt din abundență pe paginile ei, dar mai mult decât orice, vom descoperi planul pe care îl are Dumnezeu, creatorul a toate și a toți, în ceea ce ne priveşte. Sperăm ca nu doar finalul acestui lung periplu, ci fiecare episod în sine să vă lămurească asupra acestui deziderat esențial.
Programul de față este adaptarea românească a celui numit în original Thru the Bible (Prin Biblie), care are la bază seriile de mesaje radiofonice susținute de dr. John Vernon McGee, pastor, învățător și autor american din secolul XX, plecat de pe pământ să fie acasă cu Domnul în 1988. Programul Itinerar biblic urmăreşte așadar, dragi ascultători, familiarizarea cu (de foarte mulți considerată) cea mai importantă carte a acestei lumi, Biblia, și cu cea mai de seamă Personalitate – autorul ei, Dumnezeu. Și există o mulțime de argumente, fapte și opinii care confirmă și întăresc considerația de care se bucură. Și de aici v-aș propune să începem, de la a vă spune câteva lucruri generale dar importante despre această unică lucrare divino-umană.
Sfânta Scriptură a întărit și format din punct de vedere spiritual milioane de oameni pe tot pământul, din antichitate până în prezent. Dar Biblia este probabil cea mai calomniată și atacată carte din toate timpurile. A fost vânată și a avut de înfruntat adversități și opoziție, cum nu s-a mai întâmplat cu altă carte. Mi se pare de aceea evident că o carte cu un asemenea impact asupra omenirii merită o atenție pe măsură din partea noastră.
Se spune că aflat pe patul de moarte, sir Walter Scott l-a rugat pe Lockhart să-i citească ceva... (pentru cei ce nu știu: John Gibson Lockhart, 1794-1854, a fost un scriitor și editor scoțian, biograful lui Walter Scott) Uitându-se încurcat prin biblioteca lui Walter Scott, care cuprindea și toate cărțile pe care acesta le scrisese în timpul vieții sale, Lockhart a întrebat încurcat: „Din ce carte să vă citesc?”, la care Walter Scott a răspuns: „Ce întrebare e asta? Există o singură Carte – Biblia, din ea să-mi citești, te rog!” Într-adevăr există o singură carte importantă pentru un om aflat în pragul morții, dar aceeași Carte este de o deosebită importanță pentru orice persoană aflată în viață. Din păcate, foarte mulți oameni nu manifestă niciun interes – sau arată doar minim interes – față de Biblie, până nu se confruntă cu probleme foarte dificile sau până nu ajung în preajma sfârșitului. Deși este mai mult decât de dorit să ai la dispoziție o carte care să-ți dea încredere și alinare în astfel de perioade, repet: Biblia este de asemenea (sau mai degrabă: în primul rând) o carte după care să-ți trăiești viața, chiar și când ești în floarea vârstei. Cu ajutorul ei – citind-o și aplicând-o – poți înfrunta cu succes viața de zi cu zi, și poți găsi Calea prin care poți păși din viața aceasta în eternitate. Biblia este singura Carte de mare ajutor pentru a trece prin situațiile dificile întâmpinate și pentru a suporta mai ușor loviturile de care avem parte în această viață. Ea este cu totul diferită de orice altă carte din lume.
Nu e de mirare deci să aflăm că o carte de o asemenea magnitudine precum Biblia a avut impact – cum spuneam – în viețile multora, inclusiv o sumedenie de așa-zise personalități, lideri, gânditori, artiști... oameni deosebiți, care la rândul lor au influențat lumea. În cele ce urmează aș dori să vă împărtășesc câteva opinii și afirmații ale unor asemenea celebrități.
Un prinț african a vizitat Anglia și a fost prezentat Majestății Sale Regina Victoria, pe care a întrebat-o: „Ce a făcut din Anglia o țară atât de puternică?” Regina a luat un exemplar de Biblie cu o copertă foarte frumoasă și i-a dăruit-o, spunându-i: ”Iată secretul măreției Angliei!” Mă întreb dacă nu cumva declinul și problemele Angliei de azi sunt rezultatul îndepărtării națiunii și conducătorilor ei de Cuvântul lui Dumnezeu?!
William Gladstone, fostul prim-ministru britanic din sec. al XIX-lea și una dintre cele mai luminate minți politice, a spus: „Vorbim despre toate și despre orice, dar există un singur subiect important de discuție, și anume Evanghelia. Nu numai că poate, dar ea și rezolvă toate lucrurile. Mă bucur să pot afirma că aproape toți oamenii din conducerea Marii Britanii sunt creștini. Sunt prezent pe scena publică de cincizeci și opt de ani. De patruzeci și șapte de ani sunt în guvernul britanic, și în tot acest timp am lucrat cu cele mai strălucite minți ale acestui secol. Dintre ei, doar cinci nu sunt creștini!” – afirma Gladstone, referindu-se din păcate la o stare de lucruri de la finalul secolului al XIX-lea! Părerea mea este că o parte din problemele pe care le avem se datorează faptului că sunt prea puțini creștini în posturile de conducere, prea puțini care cunosc și respectă Cuvântul lui Dumnezeu, și cu-atât mai puțini cei care să-l și proclame.
Michael Faraday, marele om de știință de la începutul secolului al XIX-lea, se minuna retoric: „Cum de se rătăcesc oamenii, când au la dispoziție această carte binecuvântată a lui Dumnezeu, care să-i îndrume?” Sir Isaac Newton, un alt geniu al vremii sale, care a trăit cu mai bine de un secol înainte de Faraday, a afirmat la rândul său: „Dacă Biblia este adevărată, va veni vremea când omul se va deplasa cu 80 km/h.” Voltaire, marele gânditor și sceptic francez, a comentat astfel afirmația lui Newton: „Săracul Newton, probabil că era deja senil când a făcut această profeție. Asta arată ce efecte poate avea studierea Bibliei asupra unei minți, de altfel atât de riguroase!” Nu-i greu de concluzionat acum care dintre ei a avut dreptate!
Părinții fondatori dar și președinții americani, cel puțin cei de la-nceputuri, sunt dintre cei care au asigurat măreția națiunii americane, au asigurat dezvoltarea economică și prosperitatea ei, și au ferit-o de implicarea în războaie (interne sau străine), reușind să rezolve inclusiv fenomene interne grave (economice, culturale și sociale... bineînțeles nu pe toate!). Cineva ar putea obiecta: „Dar nu se pot compara problemele de atunci cu cele de astăzi!” Totuși, pentru vremea aceea erau complicate! Nu numai Anglia, ci și Statele Unite s-au îndepărtat de Dumnezeu și de Cuvântul Său, iar asta atrage după sine înmulțirea și accentuarea problemelor. Acum în aceste țări și guverne importante ale lumii sunt în poziții de conducere oameni care afirmă că sunt tot mai puține soluții pentru problemele lumii și vremii noastre. Dar ei nu caută soluțiile unde trebuie! Acesta este motivul pentru care eu prezint Cuvântul lui Dumnezeu în întregime – cred cu tărie că Sfânta Scriptură este singura soluție, și sunt de părere că ar fi bine (de fapt: e neapărat necesar) să ne întoarcem la abordarea de pe temeiul și din perspectiva Bibliei a tuturor lucrurilor și problemelor!
Este interesant de observat ce-au declarat despre Biblie primii președinți ai Statelor Unite. John Adams, al doilea președinte american, a spus: „Am studiat toată Scriptura, pe cât am avut posibilitatea, și am ajuns la concluzia că Biblia este cea mai bună carte din lume. Ea conține mai multe informații despre filosofia de viață decât toate bibliotecile pe care le-am văzut până acum. Iar în ce privește pasajele pe care nu le înțeleg, și pe care nu le pot încă adopta și îngloba în filosofia mea de viață, îmi propun să nu încetez să le studiez.”
Al treilea președinte american, Thomas Jefferson (cu toate că a cedat tentației inacceptabile de a-și alcătui o variantă proprie, prescurtată a Evangheliei, așa numita Biblie Jefferson), a lăsat după sine și următoarea afirmație: „Eu am fost întotdeauna de părere că studiul serios al Cărții Sfinte va forma cetățeni, soți și tați mai buni.” Acesta este un aspect la care trebuie să medităm cu-atât mai mult acum, când rata divorțurilor și-a familiilor dezorganizate este atât de mare.
John Quincy Adams, al șaselea președinte american, a spus: „Vă vorbesc ca un cetățean al lumii către toți oamenii din lume: Cercetați Scripturile! Biblia este mai presus de orice altă carte și trebuie citită la toate vârstele, de către orice om, indiferent de poziția socială. Și cred că nu e genul de carte pe care s-o răsfoiești, sau s-o citești din când în când, ci trebuie citită cu atenție, câte puțin în fiecare zi.”
Daniel Webster a făcut următoarea afirmație: „Dacă este ceva de apreciat în viața sau în gândurile mele, meritele sunt ale părinților mei deosebiți. Ei sunt cei ce mi-au insuflat încă de mic dragostea pentru Scriptură.” Dar voi, dragi părinți creștini, cum vă creșteți copiii? Îi creșteți ca pe Daniel Webster, sau faceți din ei niște mici rebeli? Tot Webster a mai zis: „Am citit Biblia de mai multe ori, iar în prezent obișnuiesc să o citesc o dată pe an. Este cea mai importantă carte pentru preoți și avocați. Îi compătimesc pe cei ce nu găsesc în ea marea bogăție de gânduri și rânduieli de mare importanță pentru conduită, pe care Biblia le conține!”
Iată ce scria despre Biblie, în prima parte a secolului al XX-lea, scriitorul pedagogul și clericul american Henry van Dyke:
Apărută în Răsărit și înveșmântată în forme și imagini orientale, Biblia străbate toată lumea, niciun colț al ei nefiindu-i străin, și ajunge mereu în alte teritorii, pentru a-i găsi pe cei ce au nevoie de ea. Se deprinde să vorbească inimii omului în sute de limbi. Ajunge la palat pentru a-i aminti împăratului că este doar un slujitor al Celui Preaînalt; intră și în colibă, pentru a-i spune țăranului că și el este un copil al lui Dumnezeu. Copiii ascultă cu uimire și încântare povestirile din această carte, iar înțelepții cugetă la sensul acestor îndemnuri pentru viață. Biblia le vorbește despre pace celor aflați în război, transmite alinare la vreme de dezastru, aprinde lumina în ceasul întunericului. Mulțimilor de oameni le transmite profeții, iar celui singur îi șoptește încurajare. Cei răi și cei trufași tremură la auzul amenințărilor sale, dar pentru cel simplu, pentru cel îndurerat sau pentru cel ce se căiește, glasul Îi este ca vocea unei mame. Sălbăticia și pustiul au fost înveselite de El, iar focul din șemineu a luminat adesea paginile uzate ale acestei cărți. A fost țesută în cele mai dragi vise ale noastre, astfel că dragostea, prietenia, mila, devotamentul și speranța se îmbracă în veșmintele alese ale cuvintelor sale de neprețuit, care răspândesc miresme de tămâie și mir. (Am încheiat citatul din Henry van Dyke)
Dac-ar fi să întrebăm simplu: În ce constă unicitatea Bibliei?, va trebui să luăm în considerare, pt un răspuns cât mai aproape de realitate, mai multe aspecte care fac din Biblie o carte cu totul neobișnuită. Primul dintre ele: are o dublă paternitate literară. Cu alte cuvinte, are niște autori umani, dar de fapt Dumnezeu este autorul ei. Biblia a fost scrisă de aproximativ patruzeci de autori, în cursul a circa un mileniu și jumătate. Mulți dintre aceștia n-au știut și n-au auzit de ceilalți dintre ei, și sigur nu a existat niciun fel de înțelegere între vreunii din oamenii folosiți de Dumnezeu pentru întocmirea Bibliei. Doi sau trei dintre ei s-ar fi putut întâlni, să zicem, dar ar fi fost imposibil ca ceilalți să se cunoască între ei. Cu toate acestea, scrierile lor compun cartea cea mai compactă și cu cea mai remarcabilă continuitate dintre toate cărțile care s-au scris vreodată. De asemenea, Sfânta Scriptură este lipsită de erori. Fiecare autor și-a exprimat sentimentele trăite în timpul generației sale, și fiecare avea propriile limite și greșeli. Moise a făcut și el destule greșeli în viața lui, dar când a scris Pentateuhul nu s-a strecurat acolo nicio greșeală! Să reținem deci că Biblia este o carte care poartă amprenta umană, dar este de inspirație divină.
În plus, este scrisă de o varietate de autori, ei înșiși oameni foarte diferiți: atât prinți cât și păstori, intelectuali sau pescari, oameni cu vază sau oameni de rând. De exemplu, doctorul Luca scrie într-un registru stilistic foarte apropiat de clasicismul grecesc din acea perioadă, când dialectul greacesc koine se bucura de popularitate. Limba greacă folosită de doctorul Luca este nemaipomenită. Dar și Simon Petru pescarul a scris în greacă. El nu este neapărat un scriitor la fel de strălucit, dar Dumnezeu, prin Duhul Sfânt, S-a folosit de amândoi. El i-a lăsat pe amândoi să-și exprime gândurile, sentimentele, trăirile, iar Duhul lui Dumnezeu a lucrat în așa fel încât a transmis prin ei exact ceea ce dorea El. Aceasta este minunea Sfintei Scripturi!
Biblia este cartea lui Dumnezeu. În Sfânta Scriptură se folosesc de peste două mii cinci sute de ori expresii precum: „Așa vorbește Domnul”, „Dumnezeu a zis”, „Atunci Domnul a vorbit”, și altele asemenea... Dumnezeu ne-a comunicat foarte clar că El se exprimă prin această Carte, care are potențialul de a transmite viață. Poți chiar să devii un copil al lui Dumnezeu, copilul Său mult-iubit, „având nu o natură păcătoasă, ci una desăvârșită, prin Cuvântul lui Dumnezeu care locuiește în noi.” Acesta este mesajul lui Dumnezeu pentru oameni; dacă Dumnezeu ne-ar vorbi acum direct din ceruri, n-ar face decât să repete cele spuse, deoarece El a transmis tot ce avea de comunicat pentru fiecare generație de oameni, inclusiv pentru cea prezentă. Și puteți fi siguri că Dumnezeu nu a aflat nimic nou citind ziarul de dimineață! Când omul a ajuns pe lună, acesta nu a aflat nimic în plus față de ce știa deja Dumnezeu în momentul în care s-a încheiat redactarea Bibliei. El este același Dumnezeu care a creat universul în care locuim noi astăzi.
Iar acum permiteți-mi un citat mai amplu, din aprecierea despre Scriptură aparținând episcopului anglican Bertram Pollock:
Biblia este atât umană, cât și divină. Într-un sens, este ca Domnul meu care a călcat pe pământul acesta, a obosit și S-a așezat lângă o fântână. Deși era Dumnezeu, era și om în același timp. El a coborât pe pământ și a vorbit cu oamenii, iar Biblia este o carte care comunică și care continuă să vorbească și omului de astăzi. Sfânta Scriptură le este adresată oamenilor așa cum sunt ei. Biblia este un culoar de legătură între două eternități, pe care umblă Hristosul lui Dumnezeu. Se aude ecoul pașilor Săi nevăzuți încă din Vechiul Testament, dar Îl întâlnim față în față în camera tronului prezentată în Noul Testament. Știu că doar prin Hristos, care a murit pe cruce pentru mine, am primit iertarea păcatelor și viața veșnică. Vechiul Testament poate fi sintetizat prin cuvântul Hristos. Noul Testament poate fi cuprins în cuvântul Isus; iar rezumatul Bibliei este acesta: Isus este Hristosul! (am încheiat citatul din episcopul Pollock)
Și dacă tot mai avem un minut, îngăduiți-mi alte câteva mostre de înțelepciune inspirate de subiectul nostru – Biblia... pe care de exemplu un autor neidentificat o aprecia ca fiind „(Biblia este) singura carte al cărei autor este întotdeauna prezent când o citești”.
„Oamenii nu resping Biblia pentru ca aceasta s-ar contrazice pe sine, ci pentru că îi contrazice pe ei.” Autor necunoscut
“Raspunsurile problemelor cu care ne confruntam azi se afla între copertile unei singure carti, Biblia.” Ronald Reagan
“Biblia nu este cuvantul omului despre Dumnezeu, ci cuvantul lui Dumnezeu despre om.” John Barth
„Este imposibil sã înrobesti mental sau social un popor care citeste Biblia. Principiile Bibliei sunt fundamentul libertãtii umane.” Alfred Lord Tennyson
„Este imposibil să conduci lumea cu dreptate fara Dumnezeu si fara Biblie.” George Washington
„Biblia este o carte care rãspunde la întrebãrile unui copil si ia în râs întelepciunea unui întelept” Prof.Bettex
„O Biblie in mana valoreaza cat doua in geanta.” Autor necunoscut
”Bibliile prafuite conduc la vieti murdare.” Howard G. Hendricks
”Nu te ingrijora pentru ce nu intelegi din Biblie…Fii ingrijorat ca nu trăiesti ce intelegi.” Corrie Ten Boom
”Biblia te va tine departe de pacat, sau pacatul te va tine departe de Biblie.” Jim Smith
Mai sunt multe elementele esențiale pe care consider că e bine și necesar să le știți despre Cuvântul lui Dumnezeu. Deocamdată însă ne oprim aici, cu ajutorul lui Dumnezeu vom continua data viitoare, când vom aborda alte aspecte interesante și fundamentale referitoare la Biblie – între care argumentele care ne îndreptățesc să afirmăm că Biblia are origine divină, că provine de la Dumnezeu, că este Cuvântul rostit, dictat, inspirat de El!
Până atunci, meditați liniștiți la ce-ați aflat azi. Să ne reauzim sănătoși!