Tuesday Jun 11, 2024
Introducere în Biblie 6 | Itinerar Biblic | Episodul 6
INSTRUCȚIUNI PENTRU STUDIUL SCRIPTURII
Sesiunea 6 – Instrucțiuni generale
Bun găsit, dragi ascultători. Sunt bucuros să ne reîntâlnim, semn că începem să ne apropiem – și unii de alții, dar în primul rând de subiectul pe care vi-l propune acest program: Scriptura, Cuvântul lui Dumnezeu. Ne-am angajat împreună într-o acțiune de cunoaștere și tatonare a acestui tezaur de mare valoare aflat la dispoziția omenirii, și din păcate încă insuficient cunoscut, apreciat, valorificat... Vă mulțumim că ați consimțit la această aventură a credinței – care este citirea comentată a Bibliei... care va începe efectiv din episodul viitor al acestui program.
Până una-alta, vă reamintesc: în precedentele ediții am aflat câte ceva din și despre Biblie, la modul general; în consecință, cred că ne sunt mai clare acum caracterul, proveniența și importanța Cuvântului lui Dumnezeu. Vă reamintesc, am prezentat argumente conform cărora Biblia este revelația specială de Sine a lui Dumnezeu, specială pentru că a ajuns la noi prin intermediari umani, și pentru că o avem în formă scrisă, poate fi deci accesibilă și inteligibilă pentru orice popor sau grup (etnic sau lingvistic). Să nu obosim să ne rugăm pentru acelea la care încă n-a ajuns Cuvântul în limba lor proprie!
Apoi Cartea cărților este – conform acestui supranume – o colecție insuflată de scrieri insuflate de Dumnezeu, care a avut grijă ca ele să conțină tot ce-i necesar pt ca omul să știe ce are de făcut ca să fie mântuit, să trăiască veșnic, iar pe pământ (în viața aceasta) – frumos și generos. Tot Dumnezeu este cel care S-a-ngrijit ca această scriere fundamentală să ajungă până la noi, protejând-o prin istorie și punând-o la îndemâna cât mai multor persoane, ca s-o înțeleagă și copilul și savantul – pt că toți au păcătuit și sunt lipsiți de slava lui Dumnezeu, și toți au nevoie de mântuire... Indiferent de traducere sau variantă, litera și spiritul Bibliei pot fi înțelese și aplicate doar pe baza călăuzirii Duhului Sfânt, adică iluminarea de care ne face parte bunăvoința divină.
Sper să fiți dintre cei cărora le place să citească... se spunea însă, cu temei: degeaba știi (sau îți place) să citești, dacă nu citești Biblia!... Ca să nu mai vorbesc de importanța faptului de a medita la Cuvântul lui Dumnezeu. Dacă o faceți, foarte bine – continuați, nu va fi niciodată prea mult, nu va fi niciodată în zadar! Dar dacă n-o faceți, sau n-o prea faceți, sau o faceți superficial, aleator, neatent – aveți grijă! Sunteți în pericol să dați cu piciorul ocaziilor vieții, șanselor la viața mai bună pt care ați fost proiectați! Sunteți în pericol să credeți că trăiți, poate chiar că vă place ce și cum... și să nu vă dați seamă că sunteți de fapt la limita inaniției spirituale! Nu vă puteți reveni, orienta... nu veți ști unde sunteți din punct de vedere sufletesc, decât citind Cuvântul lui Dumnezeu, studiindu-l, cugetând la el, cerând înțelepciune să-l înțelegeți corect și să-l trăiți...
Aplicarea Scripturii, transpunerea Cuvântului lui Dumnezeu în viul vieții omenești, trăirea prescripțiilor Bibliei este posibilă doar în măsura în care o înțelegem corect, și mă refer aici acum la o interpretare adecvată, corectă a textului citit – fapt pentru care trebuie să ținem cont de indicii precum: scopul general, contextul, autorul și destinatarii scrierii, precum și textul original – pe care e indicat să-l interpretăm cât mai literal, conform condițiilor și înțelegerii primare a respectivului pasaj.
Ne-am bucurat împreună să ne dăm seama apoi că există și o serie de reglementări pe care să le respectăm când citim și/sau studiem Scriptura, dacă vrem să-și facă bine lucrarea primenitoare în viața noastră... Am parcurs deja primii patru dintre acești 7 paşi simpli, dar esenţiali în studierea Cuvântului lui Dumnezeu: 1. Rugăciunea; 2. Citirea Bibliei; 3. Studierea Bibliei; 4. Meditaţia, reflectarea la cele citite... Aș mai rămâne câteva clipe la acest din urmă punct...
Vă spuneam și data trecută că nu agreez și nu încurajez așa-zisa citire devoțională Bibliei, pe care o asemăn cu un biscuite ronțăit pe fugă... Câţi dintre voi aţi meditat la textul citit la timpul „devoţional”? Cei mai mulţi oameni citesc repede, şi uită imediat – nu se mai gândesc la ce au citit, decât dacă le este în mod expres atrasă atenţia asupra textului respectiv. Sau dacă citesc seara, se bagă imediat în pat, sting lumina, se culcă... şi uită tot. Meditaţia este o artă pe cale de dispariţie în societatea contemporană. Sincer, televizorul sau calculatorul, tehnologia modernă în genere distruge în multe case posibilitatea meditaţiei. Modifică, alterează viaţa spirituală a multor familii din ziua de azi. Unul din motivele pentru care bisericile din ziua de azi se răcesc, se micșorează şi devin tot mai indiferente la Cuvântul lui Dumnezeu, este: lipsa de meditaţie la acest Cuvânt. Credincioșii nu mai sunt entuziasmați de ce citesc și de ce află despre Dumnezeu, și nu mai sunt copleșiți de responsabilitatea de a vesti Evanghelia!
Vă amintiţi de famenul etiopian care citea din sulul profetului Isaia, în timp ce mergea în carul său (Fapte 8)? Omul acesta important și destul de învățat aflăm că avea dificultăţi în a înţelege semnificaţia mesajului citit. Avem deci aici un om care citeşte şi studiază, și căruia Duhul Sfânt îi va deschide ochii pentru a înţelege Cuvântul lui Dumnezeu. Duhul Sfânt l-a adus pe Filip acolo pentru a-i explica acestui om semnificaţia pasajului respectiv. Și astfel, pentru famen s-a deschis o nouă lume, o nouă perspectivă în viață, şi a ajuns să-L cunoască pe Hristos. Ne este menţionat faptul că famenul şi-a continuat drumul bucuros şi lăudându-L pe Dumnezeu. Ce îl făcuse să fie astfel? Înțelegerea sensului pasajului la care medita, capitolul cincizeci şi trei din Isaia.
Tu, ai meditat la Mielul adus ca jertfă? Știi cine a fost El? Trebuie să ajungi să fii sigur că a fost Dumnezeu care a coborât din ceruri şi S-a făcut asemenea nouă, cei care suntem ca nişte oi rătăcite, văzându-ne fiecare de propriul drum. Dar Domnul a luat asupra Sa toate păcatele şi fărădelegile noastre... și astfel, cel mai curat și nevinovat om care a călcat vreodată pe față pământului a murit având asupra Sa toată păcătoșenia omenirii întregi! Meditezi tu la toate aceste lucruri? Famenul etiopian a meditat. Mulţi și-au dat cu părerea despre ce ar fi făcut acest om după evenimentul descris în Fapte. Tradiţia spune că s-a întors în ţara lui şi a fondat acolo Biserica Coptă din Etiopia. Este posibil, dar nu putem şti cu certitudine. Interesant este că famenul şi-a continuat drumul cu bucurie, ceea ce poate să însemne și că el continua să mediteze la Cuvântul lui Dumnezeu!
Un al cincilea lucru de făcut pentru ca Biblia să-și facă lucrarea în tine, în dvs.: Citiţi ce au scris alţii despre Cuvântul lui Dumnezeu! Îmi dau seama că aceasta poate fi o instrucţiune periculoasă, întrucât mulţi se bazează mai degrabă pe ce cred sau au afirmat alţii despre Biblie. De asemenea, sunt multe cărţi care oferă interpretări greşite ale Cuvântului lui Dumnezeu. Trebuie să verificăm ce este scris în Biblie. Să fie clar: când spun Citiţi ce au scris alţii despre Cuvântul lui Dumnezeu, nu mă refer la citate celebre, maxime sau aforisme despre Biblie. Sunt bune și acestea dar nu-s esențiale. Mă gândesc la un comentariu bun, la un studiu aprofundat, la o monografie... În ce privește acest proiect în care suntem acum, e bine să știți că la fiecare trecere în revistă a unei cărţi din Biblie puteți obține, pe lângă schița cărții, şi o bibliografie recomandată, comentarii pe care le-am citit şi mi-au fost de folos. Veţi vedea că este de folos să citiţi ce au scris alţii. De fapt, când citiţi cărţi scrise de oameni conduşi de Duhul Sfânt, beneficiaţi de o viziune mai amplă, de o gândire îmbogățită și rafinată de secole de studiu. S-au scris lucruri extraordinar de profunde, de mare valoare și utilitate, despre (sau plecând de la) cărţile din Biblie.
Pe lângă comentarii, o concordanţă este și ea de mare preţ. Concordanța este un index conținând toate cuvintele Bibliei cu indicarea pasajelor unde se pot întâlni acele cuvinte. Pot să vă recomand cel puțin trei: concordanţa lui Young, cea a lui Strong şi cea a lui Cruden – alegeţi-o pe care o consideraţi mai potrivită. De asemenea, veţi avea nevoie de un dicţionar biblic bun – vă recomand Dicţionarul Biblic al lui Unger și Dicţionarul Biblic Davis. Nu mai vorbesc că și un atlas biblic este un instrument util.
Orice pastor sau învăţător al Evangheliei are mai multe lucrări auxiliare de care se folosește, atunci când studiază Biblia, ele fiindu-i necesare. Cineva poate se întreabă: „Ar trebui un om să transmită literalmente ce a scris altcineva?” Nu, nu ar trebui să facă niciodată acest lucru, decât dacă are încredere în autorul respectiv. Dar este îndreptăţit să folosească ce au scris alţii. Mi s-a spus de exemplu că unele dintre mesajele mele au fost retransmise de alţi autori, uneori chiar și fără a fi menţionat autorul... Din punctul meu de vedere nu are nicio importanţă, dar putem afla ceva despre caracterul unui om care foloseşte ce nu-i aparține – fără să ceară voie sau fără să menţioneze sursa. Un profesor de la seminarul biblic, când a fost întrebat în legătură cu folosirea materialelor altor autori, a răspuns în felul următor: „Poţi să paşti pe câmpia oricui, dar să dai laptele tău.” Aceasta înseamnă că poți (și trebuie!) să citeşti ce au scris alţii, dar să treci totul prin modul tău de gândire, să interpretezi, să prelucrezi şi să exprimi acele idei în maniera personală. Important de reţinut este că e util și necesar să ne folosim și de studiile și rezultatele muncii altor oameni asupra Cuvântul lui Dumnezeu.
6.Ascultaţi de autoritatea Bibliei
Pentru înţelegerea şi studierea Scripturii, esenţială mi se pare ascultarea... Nu auzirea, ci supunerea! Avraam este un exemplu foarte bun în acest sens. Dumnezeu i S-a arătat când i-a spus să plece din Ur, din Haldeea, şi apoi când se afla în Țara Promisă. Ulterior a venit foametea şi Avraam a plecat în Egipt; în tot acest timp, Dumnezeu nu i-a mai spus nimic, nu i S-a mai arătat decât după ce Avraam s-a întors în ţară. De ce s-a întâmplat aşa? Din cauza neascultării. Atâta timp cât Avraam nu a ascultat de ceea ce îi revelase Dumnezeu până în acel moment, El nu i-a transmis altceva. La fel se întâmplă şi cu noi: când suntem ascultători, Dumnezeu ne descoperă adevăruri noi.
Chiar şi Evanghelia transmisă pentru a ne salva sufletele, are ca scop supunerea. Cel mai valoros document scris despre Evanghelie este Epistola către Romani. Pavel a abordat tema ascultării în această epistolă. El începe descriind Evanghelia care-L privește pe Isus Hristos, dovedit cu putere că este Fiul lui Dumnezeu prin învierea morților... Hristos prin care „am primit harul şi apostolia, ca să aducem, pentru Numele Lui, la ascultarea credinţei pe toate neamurile” (Rom. 1:5). La finalul epistolei, Pavel revine la acest subiect, arătând că Evanghelia privește descoperirea tainei care – deși ascunsă multe veacuri – „a fost arătată acum prin scrierile prorocilor şi, prin porunca Dumnezeului celui Veşnic, a fost adusă la cunoştinţa tuturor neamurilor, ca să asculte de credinţă” (Rom 16:26). „Să asculte de credinţă” este ultimul lucru pe care îl transmite Pavel în această epistolă. Ce se află între aceste versete? El descrie ce este Evanghelia, ne transmite doctrina, dar concluzionează cu un paragraf despre datoria noastră, despre ce trebuie să facem... Pavel transmite Evanghelia şi pune în evidenţă problema ascultării, a supunerii.
Ascultarea de credinţă! Aici au eşuat părinții omenirii. Eva nu numai că a ținut seama mai degrabă de Satana, duşmanul lui Dumnezeu, dar a și nesocotit porunca lui Dumnezeu. Ascultarea de Dumnezeu este foarte importantă și trebuie să înţelegem că Dumnezeu nu ne va descoperi adevăruri noi, dacă nu mai ascultăm de El. Este necesar să fim supuşi Bibliei, dacă vrem să avem de câştigat în urma citirii acesteia.
Un alt motiv pentru care trebuie să fim ascultători este legat de faptul că oamenii analizează creştinismul după purtarea fiecăruia dintre noi. Cowan a spus astfel: „Cea mai bună metodă de a apăra Evanghelia este să trăim o viaţă vrednică de această Evanghelie.” Acesta este modul în care dovedeşti cel mai bine că Sfânta Scriptură este Cuvântul lui Dumnezeu.
Se spune că patru preoţi discutau despre caracteristicile diferitelor traduceri ale Bibliei. Unul prefera King James Version pentru că este engleza simplă şi frumoasă. Altuia îi plăcea American Standard Version pentru că este mai literală, mai apropiată de textele originale din greacă şi ebraică. Un altul prefera o versiune modernă datorită vocabularului adus la zi. Al patrulea nu se grăbea să spună ceva... În cele din urmă, iscodit de colegii lui, a răspuns: „Mie cel mai mult îmi place traducerea mamei mele... Ea a tradus-o perfect în modul de viaţă, în vorbire, în fapte... este cea mai convingătoare traducere pe care am văzut-o vreodată!”
Vă amintiţi că Pavel a scris creştinilor din Corint: „Voi sunteţi epistola noastră, scrisă în inimile noastre, cunoscută şi citită de toţi oamenii. Voi sunteţi arătaţi ca fiind epistola lui Hristos, scrisă de noi, ca slujitori ai Lui, nu cu cerneală, ci cu Duhul Dumnezeului celui Viu; nu pe nişte table din piatră, ci pe nişte table care sunt inimi de carne” (2 Cor. 3:2-3).
Evanghelia este scrisă, câte un capitol pe zi,
Prin faptele si vorbele tale...
Toţi oamenii o citesc, credincioşi sau nu...
Spune deci, care este Evanghelia după tine?
Această mică strofă (cu autor necunoscut) mi se pare foarte adevărată; este de maximă importanță să ascultaţi de Biblie. Eu cred că, în prezent, creştinismul este lovit mai mult de către cei ce sunt membri ai bisericilor, decât de orice alt grup. Acesta este motivul pentru care remarcăm o revoluţie în exterior, revoluţie dusă împotriva instituţiilor, inclusiv a bisericilor. Un protestatar avea o pancartă pe care erau scrise patru cuvinte: „Isus – Da! Biserica – Nu!” Fără să ne dăm seama, vieţile multor creştini îi ţin departe pe cei din afara bisericii. Un avocat englez a fost întrebat odată de ce nu devine creştin. Răspunsul lui a fost următorul: „Poate că aş fi devenit creştin, dacă nu aş fi întâlnit atâţia oameni care îşi spuneau creştini.” Cât de trist este acest lucru! Trebuie să ne examinăm vieţile, este foarte important să ascultăm de Cuvântul lui Dumnezeu!
7.Transmiteţi Cuvântul și altor persoane
Nu vă limitaţi doar la a citi, a studia, a medita şi a citi ce au scris alţii... transmiteţi mai departe şi altora! Cu toţii trebuie să facem acest lucru. Dacă nu împărtăşiţi cu alţii ce aţi învăţat, veţi ajunge la saturaţie, și vă veți adânci și pierde în egoism și indiferență. Sper că Dumnezeu nu vă va lăsa să vă izolaţi de restul lumii şi să deveniţi un fel de enciclopedie biblică ambulantă, cunoscând toate lucrurile (și trăind puține!), în timp ce toţi ceilalţi rămân în ignoranţă. Cred că acesta este motivul pentru care suntem încurajați (în Evr. 10:25): „Să nu părăsim adunarea noastră, cum au unii obicei; ci să ne îndemnăm unii pe alţii şi cu atât mai mult, cu cât vedeţi că ziua se apropie”.
Dumnezeu ne-a cerut să fim martori. El a spus: „Îmi veţi fi martori” (Fapte 1:8). Nu a zis că vom fi elevi, enciclopedii ambulante sau memoratoare; nu a spus că noi trebuie să îngropăm adevărurile lui Dumnezeu într-un caiet. Cineva spunea că educaţia este procesul prin care informaţia din caietul profesorului se transferă în caietul studentului, fără a trece prin mintea vreunuia dintre aceştia. În această frază este un mare adevăr biblic; printr-un asemenea proces, Cuvântul nu este nici practicat, nici împărtăşit! Ori, noi suntem chemaţi să fim martori și să transmitem Cuvântul altora.
Am învăţat lecţia aceasta pe când mă aflam la Seminar. Eram pastor la o biserică mică, la fel cum erau şi alţi cinci colegi. Când am absolvit Seminarul am observat că noi, cei care am predicat, eram cu un an înaintea celorlalţi colegi. De ce credeţi? Pentru că eram mai deştepţi decât ceilalţi? Nu, ci pentru că transmiteam Cuvântul mai departe. În felul acesta, Dumnezeu a putut să ne ofere mult mai mult decât dacă ne-am fi limitat doar la studiu. Așadar, transmiteţi mai departe!
Aşadar, dac-ar fi să recapitulăm, ca să rămânem cel puțin cu cele câteva instrucţiuni elementare pe care trebuie să le urmaţi când luaţi în mână Cuvântul lui Dumnezeu – amintiți-vă cele șapte recomandări:
1. Începeţi cu rugăciune
2. Citiţi Biblia
3. Studiaţi Biblia
4. Meditaţi asupra Bibliei
5. Citiţi ce au scris alţii despre Biblie
6. Ascultaţi de Biblie
7. Transmiteţi Cuvântul altora
Și cred că n-ar strica să reluăm pe scurt punctele trecute în revistă pe parcursul acestei miniserii introductive, pt că sunt unele lucruri fundamentale pe care le-am învățat împreună despre Biblie.
N-ați uitat cred seria de citate aparținând unor minți luminate ale omenirii, referitoare la Scriptură. Dacă oameni precum părinții Bisericii, părinții fondatori, marii reformatori sau oameni de cultură, scriitori și filozofi, oameni politici, oameni de afaceri sau de știință, artiști sau sportivi, de ieri sau de azi, au avut cuvinte elogioase despre rolul și importanța Cuvântului lui Dumnezeu în formarea lor și-n istoria omenirii, se cuvine cred să ne reconsiderăm atitudinea față de o asemenea comoară ce ne stă la îndemână – dacă dorim să ajungem și noi oameni însemnați, sau și mai bine: oameni transformați!
Biblia este unică nu doar pentru că este de o remarcabilă unitate și omogenitate, deși este scrisă de peste 40 de autori umani de-a lungul a aproape un mileniu și jumătate – ci în special pentru că, dincolo de amprenta umană, este evidentă inspirația, insuflarea divinității care S-a implicat și în păstrarea și transmiterea acestui tezaur prin timp și spațiu, astfel încât să ne fie și nouă la îndemână azi... Departe de a scădea, actualitatea acestei Cărți a cărților crește pe zi ce trece, ca și prestigiul acurateții și valabilității - confirmat de descoperirile arheologice și de mersul evenimentelor istoriei, care sunt nimic altceva decât împliniri ale profețiilor biblice. Dar de departe cele mai convingătoare argumente în favoarea valorii și importanței Bibliei sunt milioanele de vieți transformate ale persoanelor de toate rasele, vârstele și statuturile – care au consimțit să-și adapteze gândirea și trăirea exigențelor Scripturii, și au experimentat miracole de toate felurile, pentru că au mizat pe atotputernicia și atotștiința lui Dumnezeu, revelat în Fiul Său Isus Hristos, Mântuitorul lumii!
Inspirată de Dumnezeu și componentă specială a Revelației Sale, Biblia așteaptă exprimarea interesului omului, pe care Dumnezeu vrea și poate să-l lumineze prin Duhul sfânt ca să-I priceapă voia și planul, dacă omul chiar vrea asta... Iar odată citită și înțeleasă – prin lucrarea aceluiași Duh Sfânt, parte activă și intrinsecă a Trinității – , Scriptura este de dorit să aibă parte și de o interpretare corespunzătoare, preponderent literală... Aceasta nu doar că ne pune la adăpost de excese sau erezii, ci ne conferă și suportul unui comportament curat, adecvat timpului în care trăim, și util atât nouă cât și celor din jurul nostru. Așa să ne ajute Dumnezeu!
Cu ajutorul Lui, dacă ne vom reîntâlni, data viitoare vom începe să răsfoim această captivantă creație divino-umană... și vom începe – cu Începutul! Până atunci, fiți binecuvântați!