Tuesday Jun 11, 2024
Introducere în Biblie 2 | Itinerar Biblic | Episodul 2
INSTRUCȚIUNI PENTRU STUDIUL SCRIPTURII
Sesiunea 2 – Cum poți ști că Biblia este de la Dumnezeu
Bine v-am regăsit, stimați ascultători! Noi intenționăm și-n cele ce urmează să dăm curs șansei (sau curiozității, de ce nu?) de a cunoaște și alte detalii despre Biblie… deci vă mulțumim că ați consimțit să ne reîntâlnim, apreciem că vă avem aproape, credem că dacă v-ați alăturat nouă este semn – bun! – că vreți să cunoașteți mai multe, deci: să avansați înspre parcurgerea și studierea acestei extraordinare biblioteci, această Carte a cărţilor care este Biblia – expresia scrisă a voiei și planului divinității, Cuvântul lui Dumnezeu.
În episodul precedent am trecut în revistă doar câteva dintre dovezile menite să argumenteze că Scriptura este o carte fundamentală, și că – da, chiar în forma în care a ajuns la noi – este o lucrare specială, cu un conţinut unic și care poate fi cardinală pentru fiecare dintre noi. De la impactul pe care această carte l-a avut asupra indivizilor (fie că au fost oameni simpli sau oameni de stat, fie că au fost extrem de educați sau abia cunoscători de carte, celebri sau obscuri; indiferent de rasă, gen, vârstă), continuând cu modul în care a influențat și modelat națiuni întregi, se poate ușor constata unicitatea și universalitatea acestei Cărți (care continuă să ne fascineze).
Vom continua în minutele următoare să privim panoramic Sfânta Scriptură, în încercarea de a vă convinge că este ceea ce afirmă că este – Cuvântul lui Dumnezeu – și prin maniera impresionantă în care a rezistat trecerii timpului şi împotrivirilor oamenilor, fără să-și piardă ceva din valabilitate, actualitate și credibilitate – ba dimpotrivă: probându-le constant și sporindu-le, prin tot felul de alte dovezi, inclusive științifice. Da, avem de-a face cu o carte extraordinară.
„Bine-bine, așa o fi, dar de unde știm că este divină, că provine de la Dumnezeu?” – poate întreba cineva… și pentru că este o întrebare justă, și adesea pusă, cred că merită să stăruim puțin asupra ei, pentru a identifica niște răspunsuri. Iată deci câteva argumente pe care se sprijină convingerea cu privire la unicitatea și divinitatea Bibliei: 1.O primă dovadă externă obiectivă este păstrarea, prezervarea ei... conservarea de o manieră uimitoare a Cuvântului lui Dumnezeu, modul în care a înfruntat și traversat vicisitudinile istoriei și ostilitatea numeroșilor oponenți. Biblia însăși conține un pasaj – în cartea prorocului Ieremia – din care aflăm că în vechime (cu peste 2500 de ani în urmă) a existat un rege (culmea: al poporului lui Dumnezeu!) care, când a primit sulul conținând Cuvântul lui Dumnezeu, a luat un cuțit și l-a tăiat în bucăți. Dar Cartea a fost rescrisă, transmisă... astfel că avem și în ziua de astăzi acel Cuvânt.
În cursul istoriei au existat numeroase campanii și tentative – locale sau extinse – de anihilare prin orice mijloace (în special prin ardere) a Bibliei; din păcate nu putem vorbi doar la trecut despre asemenea tratamente pline de ură, pentru că și astăzi se manifestă multă împotrivire față de ea. Am zice poate că astăzi nu se mai ard Biblii, deoarece ne considerăm destul de civilizați pentru un asemenea comportament (deși el continuă să fie o practică, în special în zone unde creștinismul este minoritar). Maniera modernă cea mai des întâlnită în care se duce azi lupta împotriva Cuvântului lui Dumnezeu este mai rafinată, aparent mai puțin brutală: Biblia este pur și simplu interzisă, în școli și-n alte locuri publice (cu toate că se invocă mult libertatea religiei, a conștiinței și-a cuvântului, se face paradă de drepturile omului ș.a.m.d.). Dar în ciuda tuturor atacurilor împotriva sa, Biblia există și astăzi!
Mai mult decât atât: continuă să fie chiar una dintre cărțile cele mai bine vândute, în ediții diverse care pun continuu la îndemâna publicului noi variante și traduceri. Timp de mai mulți ani, Sfânta Scriptură a fost chiar pe primul loc în topul vânzărilor mondiale de carte. Cu regret spun însă că astăzi nu cred că mai e chiar așa. Acest aspect legat de societatea contemporană mi se pare unul important și demn de a fi menționat... pentru că reiese din el că Biblia nu mai ocupă locul important ce-l deținea cândva în viața oamenilor. Dar oricum a fost și oricum ar fi, este absolut impresionant că Biblia continuă să existe – în pofida prognozei și „urărilor” multora, în ciuda urii înverșunate și-a piedicilor de tot felul puse de foarte mulți de-a lungul vremii – și orice observator onest ar trebui să aprecieze modul impresionant în care Dumnezeu și-a apărat, păstrat și afirmat Cuvântul până în ziua de azi, în forma sa scrisă și tipărită.
2.Arheologia – este o altă modalitate prin care putem înțelege că Biblia este Cuvântul lui Dumnezeu. Săpăturile și excavările din siturile arheologice continuă să scoată sistematic la iveală destule obiecte, artefacte și vestigii – toate: indicii menite să probeze o sumedenie de acte, fapte, persoane, evenimente, afirmații din Cuvântul lui Dumnezeu, confirmând astfel fiecare că Biblia este ce afirmă că e, și că provine de unde se revendică – adică este Cuvântul lui Dumnezeu. Dacă de exemplu, vreme îndelungată în trecut tot felul de critici au contestat faptul că Moise a scris Pentateuhul, argumentând că scrierea nu se inventase încă pe vremea sa... în ultima perioadă, ați mai auzit în ultima vreme astfel de obiecții?! Asta și pentru că prin descoperirile lor arheologii au adus din ce în ce mai multe dovezi care susțin veridicitatea și valabilitatea Bibliei.
Un alt exemplu este Ierihonul, și zidurile distruse ale acestuia. Da, au existat controverse ori dispute între apărătorii unora sau altora dintre teorii sau interpretări, au existat puncte de vedere diferite privind istoricitatea unora dintre descoperiri, sau chiar cu referire la detalii (chiar dacă nu neapărat semnificative)... dar este acceptat de majoritatea că zidurile acestei cetăți chiar au căzut! Sigur, îi voi lăsa pe specialiști să dezbată detaliile referitoare la momentul și cauzele prăbușirii. Dar e de ajuns că și în cazul acesta, Cuvântul Domnului a fost confirmat!
Și mai există destule alte evidențe arheologice în favoarea Bibliei. Putem aminti în acest sens multe dintre manuscrisele descoperite. De exemplu, este interesant că atunci când au fost descoperite manuscrisele de la Marea Moartă, respectiv sulurile lui Isaia, teologii liberali au tresărit, sperând să obțină vreun indiciu, să identifice vreun argument care să discrediteze Biblia. Dar acest lucru nu s-a întâmplat, manuscrisele nu au contrazis Scriptura, dimpotrivă... așa că teologii liberali și-au pierdut interesul pentru acest subiect. Arheologia este un domeniu în care puteți să vă documentați mai mult dacă doriți, întrucât eu nu pot intra în prea multe detalii în acest studiu scurt.
Dacă m-ar ruga vreodată cineva să indic un singur aspect care să fie suficient pentru a demonstra că Biblia este Cuvântul lui Dumnezeu, știți care ar fi acela? 3.Profețiile împlinite. Acesta ar fi al treilea argument pt unicitatea și proveniența și conservarea supranaturale – ale Bibliei... Profețiile împlinite. Nu putem trece cu vederea acest aspect, nu-l putem evita, nu-l putem ocoli sau minimaliza... Biblia abundă în prorocii împlinite, concretizate. Un sfert din Scriptură este profeție, în sensul că la momentul scrierii lor, respectivele texte anunțau evenimente care urmau să se întâmple în viitor. Multe dintre aceste profeții – mai multe decât cred unii! – s-au împlinit deja.
Întâlnim multe cazuri în care profețiile au fost împlinite cu precizie. Sunt destule situațiile când profețiile respective s-au împlinit chiar în timpul vieții profetului. De exemplu, Mica: i-a spus împăratului Ahab că dacă se va duce la luptă (după cum plănuise), va fi ucis și bătălia va fi pierdută. Profeții mincinoși ai lui Ahab, însă, l-au asigurat pe împăratul lui Israel că va ieși biruitor. Fiindcă nu i-a plăcut ce i-a spus Mica, împăratul a poruncit ca profetul să fie închis și să i se dea doar pâine și apă, precizând că se va ocupa de el când se va întoarce de la bătălie. Mica i-a răspuns atunci împăratului: „Dacă te vei întoarce, înseamnă că nu Domnul a vorbit prin mine!” Și s-a demonstrat că Domnul vorbise prin Mica, pentru că Ahab într-adevăr nu s-a mai întors: a fost ucis în luptă și armata sa a fost înfrântă, deci Israel a pierdut. Degeaba își luase împăratul măsuri de precauție, deghizându-se ca să nu poată fi recunoscut, și să fie cât mai puțin expus pericolului. Biblia ne spune că un soldat al armatei inamice a tras cu arcul la întâmplare; lupta era probabil pe sfârșite, acest soldat mai avea doar o săgeată, pe care a tras-o fără să țintească pe cineva anume. Săgeata aceea însă îi era destinată lui Ahab – pentru că l-a găsit, lovindu-și ținta din plin. De ce s-a întâmplat așa? Pentru că Mica făcuse o profeție exactă, și vorbise de la Dumnezeu (1 Împărați 22), care a avut grijă ca profeția și profetul să cunoască o confirmare dramatică.
Într-o altă situație (2 Împărați 19:32), profetul Isaia a spus că în timpul invaziei asiriene nicio săgeată nu va trece peste zidul Ierusalimului, aspect foarte interesant. V-aduceți aminte: profeția lui Mica fusese adusă la îndeplinire de un soldat care a tras o săgeată „la întâmplare”. Ar fi fost așa de greu ca – dintr-o armată de două sute de mii de soldați, „o mare mulțime” – unul să tragă o săgeată „la întâmplare” care să treacă peste zidul cetății?! Dar nu s-a întâmplat așa ceva, pentru că dacă dușmanul ar fi tras o singură săgeată peste zidurile cetății, atunci toți ar fi tras concluzia că Isaia nu era prorocul Domnului. Dar el era profet! Și faptul că era un proroc adevărat al Singurului Dumnezeu adevărat, a fost demonstrat prin împlinirea acestei profeții locale.
Isaia a mai anunțat că o fecioară va naște, lucru care se va întâmpla literalmente peste vreo șapte secole. Și dacă vreți să știți, există peste trei sute de profeții referitoare la venirea lui Hristos, și toate s-au împlinit cu precizie în ce-L privește. În timp ce Mântuitorul era atârnat pe cruce, în pragul morții, mai era o profeție din Vechiul Testament care nu se împlinise: „Îmi dau să beau oțet” (Psalmul 69:21). În momentul în care Isus a spus: „Mi-e sete”, chiar executorul, soldatul roman, s-a grăbit să împlinească profeția (Ioan 19:28-30). Este un lucru uimitor!
Ar fi putut vreodată un om să prezică atât de detaliat? Cu-atât mai puțin să împlinească profeția așa de precis! Gândiți-vă prin comparație la prognozarea vremii: de multe ori ni se pare că meteorologii se descurcă foarte bine, când previziunile se adeveresc... dar sunt și ocazii sau chiar perioade – și nu doar la schimbarea anotimpurilor – când anticipările oricăruia dintre noi ar fi la fel de precise ca ale lui. Ei bine, în Israel, un profet trebuia să fie precis, iar ce se întâmpla – trebuia să fie conform cu ce anunțase; dacă prorocirea nu se împlinea exact cum fusese exprimată în profețirea lui, respectivul putea fi condamnat la moarte ca profet mincinos. Dumnezeu Și-a asigurat poporul că va putea deosebi prorocii autentici de cei mincinoși; un profet trebuia mai întâi să vorbească în legătură cu o situație locală (așa cum făcuse Isaia).
Odată ce profeția era împlinită, oamenii știau că se puteau încrede în ceea ce va fi spunând omul acesta în viitor – așa cum a fost cazul cu Isaia.
Așadar, citind profețiile și uitându-ne în Biblie și în istorie, vom putea afirma – dacă profețiile acelea s-au împlinit – că prorocul și prorocia erau de la Dumnezeu.
Există o sumedenie de profeții împlinite. Tir și Sidon se află exact acolo unde a spus Dumnezeu cu două mii cinci sute de ani în urmă. Egiptul ocupă exact teritoriul pe care l-a precizat Dumnezeu că-l va acoperi această națiune. Pe de altă parte, Israelul încă nu ocupă tot spațiul prevestit de Dumnezeu. Toate aceste lucruri sunt uimitoare, iar profețiile împlinite reprezintă o dovadă clară că Biblia este Cuvântul lui Dumnezeu... a cărui exactitate ne determină să fim cu atât mai atenți la profețiile neîmplinite încă, pentru că ele se vor împlini fără îndoială. Este Dumnezeul cel atotputernic și credincios în spatele celor mai multe profeții din Scriptură. Omul nu poate fi nici pe departe atât de exact, pentru că nu poate prezice atât de bine (nici măcar meteorologii nu o pot face!) și cu-atât mai puțin poate determina sau forța împlinirea cu exactitate a prorocirilor.
Printr-o simplă demonstrație pot să vă conving aproape matematic că de fapt omul nu poate profeți niciodată. Să presupunem că aș face acum o prorocie. De exemplu, să spunem că afirm că va ploua a doua zi. Aș avea o șansă din două să se întâmple asta, pentru că sunt doar două posibilități. Dar să presupunem că la această profeție mai adaug precizări: de exemplu, că va începe să plouă mâine dimineață la ora nouă. Acesta este deja un factor în plus de incertitudine. Aveam doar 50% șanse până acum, acum am probabil sub 25%. Fiecare element ce adaugă incertitudine scade la jumătate probabilitatea ca să am dreptate. Să spunem că anunț și faptul că ploaia se va opri mâine la ora două după-amiază. Șansa ca să am dreptate s-a redus la 12,5%. Vă dați seama care sunt șansele mele să fac o profeție valabilă (adică una care să se împlinească)? Și asta după două-trei condiții adăugate... Dar dacă adaug trei sute de elemente de incertitudine? Nu există nici cea mai mică șansă ca să am dreptate!
Este practic imposibil să nimeresc o profeție cu o astfel de precizie. Dar Cuvântul lui Dumnezeu tocmai asta a făcut! Pentru că este exact! Biblia a operat în zona imposibilului, iar pentru mine aceasta constituie o dovadă incontestabilă că este Cuvântul lui Dumnezeu! Biblia nu poate fi comparată cu nimic. Eu am dat aici foarte puține exemple de profeții împlinite, dar în Cuvântul lui Dumnezeu găsim profeție după profeție, și toate acestea au fost împlinite cu precizie. Pe deasupra, cred că acest lucru ne asigură – cum am mai spus – că profețiile legate de viitor se vor împlini!
Vă mai ofer încă două argumente în sprijinul adevărului că Biblia este Cuvântul lui Dumnezeu. Primul se referă la mărturia, pilda de trăire a credincioșilor... Deci
4.Viețile transformate. Am văzut cu ochii mei – și cred că mulți dintre noi – ce poate face Cuvântul lui Dumnezeu în viețile bărbaților și femeilor. Îmi aduc aminte de un bărbat din Oakland, California, care a ascultat și el programul acesta de studiu biblic. Probabil că avea tot atâtea probleme, nevoi și păcate, ca toți oamenii pe care-i cunosc. Bărbatul acesta începuse să asculte programul de la radio. Cunosc persoane care au auzit o singură dată Cuvântul și s-au convertit, știu că acest lucru este posibil. Dar acest bărbat asculta săptămână după săptămână, și devenea parcă tot mai împotrivitor și furios. Ulterior mi-a spus: „Dacă te-aș fi întâlnit când explicai epistola către Romani de exemplu, și mi-ai fi spus că sunt păcătos, probabil că ți-aș fi râs în nas!” Ba, eu sunt convins că m-ar fi și pocnit, era mult mai tânăr și mai solid decât mine. Mă bucur că nu ne-am întâlnit atunci! Ei bine, omul acesta s-a întors în cele din urmă la Hristos – și este o minune să vedeți cum a lucrat Dumnezeu în viața lui!
Putem găsi nenumărate alte exemple de mărturii de acest fel; tineri și bătrâni și-au găsit scopul și împlinirea în viață, familii au fost salvate, mulți au fost eliberați de tot felul de dependențe (de alcool sau de droguri) – viețile multora au fost și continuă să fie schimbate radical după întoarcerea la Hristos.
La momentul la care am absolvit seminarul – afirmă John Vernon McGee – eram specializat în apologetică, și încercam din răsputeri să apăr Biblia și Evanghelia. Cred că în fiecare mesaj abordam acest subiect. De asemenea, credeam că dacă pot să răspund la toate obiecțiile care se aduceau la adresa Cuvântului lui Dumnezeu, oamenii vor crede. Dar am devenit conștient de cel mai rău lucru pe care puteam să-l fac: să copleșesc un om din punct de vedere intelectual. Dacă se întâmpla acest lucru, îmi făceam un dușman și nu mai puteam în niciun fel să-l câștig pentru Domnul. Așa că am renunțat la apologetică... iar acum încerc să prezint Cuvântul lui Dumnezeu cât mai clar și simplu. Doar Biblia poate transforma un păcătos într-un sfânt! Și ce extrordinar lucrează Dumnezeu prin Cuvântul Său în viața oamenilor, care pot fi schimbați radical, și eliberați – dacă iau în considerare acest Cuvânt viu și lucrător!
Un alt motiv pentru care am încetat să mai activez în domeniul apologeticii este faptul că a existat o anumită evoluție în viața mea. Am ajuns acum la momentul în care nu doar știu că Biblia este Cuvântul lui Dumnezeu, dar sunt absolut convins de asta, cred cu tărie acest lucru. Știu – pentru că Duhul Sfânt mi-a descoperit acest lucru. Acesta este și al 5-lea argument de azi:
5.Descoperirea Duhului Sfânt. Despre acest aspect le vorbea Pavel colosenilor, când s-a rugat ca ei să fie „umpluți de cunoașterea spirituală a voii și înțelepciunii Lui”. Și eu îmi doresc acest lucru, deoarece am observat că Duhul Sfânt lămurește și confirmă aceste adevăruri în inima omului, și nu mai ai nevoie de arheologie sau de alte dovezi pentru demonstra că Biblia este Cuvântul Domnului.
Un pastor tânăr mi-a zis cu ceva timp în urmă: „Dr. McGee, nu este extraordinar că s-a descoperit cutare lucru?” Și mi-a dat detalii despre o recentă descoperire. I-am răspuns: ”Nu găsesc nimic atât de impresionant în asta!” A fost foarte dezamăgit, ba chiar iritat, că nu i-am împărtășit exaltarea. M-a întrebat: „Ce vreți să spuneți?! Cum e posibil ca un asemenea lucru să nu entuziasmeze?!” I-am răspuns: „Știam deja că Biblia este Cuvântul lui Dumnezeu, cu mult înainte ca arheologii să vină cu dovezile acestea!” M-a întrebat cum de știam... I-am răspuns: „Duhul Sfânt mi-a descoperit acest lucru!”
Eu am încredere că Duhul Sfânt va face să fie viu Cuvântul lui Dumnezeu și pentru voi, că Îl veți aplica și voi în viața voastră, și că vă va da și convingerea să spuneți: „Știu că acesta este Cuvântul lui Dumnezeu!”
Dacă trăim departe de adevărul și lumina Cuvântului lui Dumnezeu – nu trăim viața pentru care am fost creați. Și experimentăm mai mult mizerie, eșec și suferință... Atinși însă de acest Cuvânt (dovedit cu putere că vine de la Dumnezeul Creator), transformați, inspirați, eliberați și împuterniciți de sus, vom începe să trăim... iar viața nouă începută aici va continua în veșnicie...
Este promisiunea Scripturii – despre ale cărei veridicitate, unicitate și inspirație divină am prezentat și astăzi câteva dovezi: 1.faptul că Biblia a ajuns prin timp până la noi – prezervarea ei... 2.descoperirile arheologice... 3.profețiile împlinite... 4.viețile multor milioane de persoane, transformate prin credință... 5.lucrarea Duhului Sfânt (Dumnezeul în credincios), care descoperă, amintește, călăuzește, împuternicește... Dacă ținem seama doar de acestea – deși mai sunt și altele! – va fi mai mult decât de-ajuns pentru a te bucura de viața adevărată și veșnică. Nu refuza Cuvântul!
Ajunși la capătul sesiunii de azi, ne oprim... dar abia așteptăm să ne reîntâlnim data viitoare, pentru că mai sunt multe de aflat despre (și apoi: din) Cuvântul lui Dumnezeu – lucruri necesare care să ne convingă să privim și să primim Biblia ca pe comoara care chiar este! Dați-i ocazia să vă schimbe viața! Să ne reauzim sănătoși!